Jak prawidłowo jeść rybę?

Mogłoby się wydawać, że nie ma nic trudnego w jedzeniu ryby. Wystarczy wziąć nóż i widelec, a następnie krojąc rybę zjadać jej kolejne elementy. Jak się jednak okazuje, jeśli chcemy jeść rybę zgodnie z zasadami savoir vivre, to wcale nie musi być takie proste. Nie mniej, warto poznać kilka podstawowych zasad, tak abyśmy znajdując się w restauracji i jedząc tam rybę, mieli pewność, że nie popełnimy żadnego większego błędu. Dzięki czemu spokojnie będziemy mogli się skupić na jedzeniu.

Specjalny nóż do ryby

Przede wszystkim warto wiedzieć, że o ile zwykłym nożem i widelcem jemy ryby wędzone, solone i marynowane. O tyle jeśli mamy ryby pieczone, gotowane albo smażone, powinniśmy do nich otrzymać specjalny szeroki, skośnie zakończony, nieostry nóż i widelec. W tym przypadku nóż nie będzie służył do krojenia ryby, ale za jego pomocą łatwiej będzie nam się pozbyć ości, które oczywiście w takiej rybie się znajdują. Jednak jak się okazuje, samo korzystanie z odpowiednich sztućców to nie wszystko, bo musimy również wiedzieć, w jaki sposób taką rybę jeść.

Noże każdego rodzaju, również te do ryby można znaleźć na stronie: https://restilo.pl/noze-kuchenne



Jak jeść rybę?

Zanim przejdziemy do jedzenia ryby, w pierwszej kolejności powinniśmy zacząć od usunięcia płetw.

Następnie końcówką noża należy przeciąć rybę wzdłuż kręgosłupa, aż do ogona. Aby oddzielić mięso od szkieletu należy użyć widelca i noża, który płasko wsuniemy w taki sposób, aby znajdował się równolegle do ości. Po tym w jaki sposób mięso będzie od nich odchodziło, będziemy mogli ocenić czy ryba jest dobrze usmażona. Te same czynności należy wykonać też z drugiej strony, dzięki czemu będziemy mieli rybę, z której idealnie pozbyliśmy się ości. Co do skóry, wiele tutaj będzie zależało od naszych preferencji.

Nic nie stoi na przeszkodzie abyśmy ją zjedli, ale też możemy ją ściągnąć. Wówczas należy ją nawinąć na nóż, pomagając sobie przy tym widelcem. To czego nie da się zjeść, jak szkielet, głowa czy ogon należy odłożyć na osobny, mniejszy talerz na odpadki. A dla smaku rybę możemy skropić octem. Jeśli będziemy wiedzieli w jaki sposób jeść rybę, to nic nie będzie stało na przeszkodzie, abyśmy czuli się swobodnie w restauracji, wiedząc że posiadamy tą podstawową wiedzę.

Wówczas będziemy pewni, że wiemy, w jaki sposób powinniśmy się zachować, dzięki czemu będziemy mogli się zrelaksować i w pełni korzystać z dobrodziejstw jakie oferuje takie wyjście.