Jak filetować rybę?

Oczywiście najprościej jest pójść do sklepu i kupić gotowy filet z ryby. Jednak w większości przypadków możemy kupić tylko mrożony, a jeśli chcemy zjeść taki świeży, to może się okazać, że trudno będzie nam go dostać, zwłaszcza jeśli w naszym pobliżu nie ma sklepu rybnego. Z drugiej strony nic nie smakuje tak dobrze, jak danie przygotowane od samego początku samodzielnie, a to oznacza, że warto się również pokusić o to, aby własnoręcznie przygotować filet ze świeżej ryby. Taka umiejętność przyda nam się również podczas świąt, kiedy będziemy dla naszej rodziny przygotowywać świeżego karpia.

Jak więc trzeba się zabrać za filetowanie ryby?

Od czego zacząć filetowanie ryby?

Przede wszystkim taką rybę należy dokładnie umyć. Następnie powinniśmy odciąć jej płetwy, ale pamiętajmy żeby zostawić ogon, bo wówczas łatwiej będzie nam ją przytrzymać podczas filetowania. Jeśli ryba jest już gotowa, to należy przesuwać nożem po rybie od ogona do głowy, tak aby delikatnie ściągnąć z niej łuski. Ta czynność wymaga sporej cierpliwości, dlatego nie warto się tutaj spieszyć i denerwować, a to oznacza, że na całe działanie powinniśmy przeznaczyć sobie sporo czasu.

Kiedy już to zrobimy należy znowu rybę umyć pod bieżącą wodą, a następnie wbić jej ostry nóż w okolice podbrzusza. Trzeba to zrobić delikatnie, aby nie doszło do uszkodzenia wnętrzności, bo wówczas ryba będzie niesmaczna.

Filetowanie ryby – następny krok

Jeśli już ją rozcięliśmy do głowy, to należy włożyć do środka rękę, aby pewnym ruchem usunąć wszystkie wnętrzności, wyciągając je w stronę ogona. Teraz należy naciąć rybę pod skrzelami aż do kręgosłupa, uważając żeby nie odciąć głowy.

Jeśli wyczuliśmy kręgosłup to obracamy nóż, aby był skierowany w stronę ogona i płasko przesuwamy go wzdłuż kręgosłupa. Kiedy oddzielimy już jedną część mięsa od kręgosłupa, to należy obrócić rybę na drugą stronę i powtórzyć całą czynność. W ten sposób uda nam się zrobić idealny filet, który bez problemów oddzielimy od kręgosłupa. Warto wiedzieć w jaki sposób filetować rybę, tak aby w razie potrzeby móc to zrobić samodzielnie.

Dzięki temu będziemy mogli na nasz stół podać świeżą rybę, wiedząc co było przy niej robione. Jeśli odpowiednio ją przyprawimy i opieczemy, to możemy być pewni, że będzie ona smacznym daniem, którym wszyscy chętnie będą się zajadali. A to ważne, ponieważ ryby zawierają wiele ważnych składników, niezbędnych dla naszego zdrowia.