Rozwałkuj to – czyli wybieramy najlepszy wałek do ciasta

Jeżeli przygotowujemy ciasto, to niejednokrotnie musimy je rozwałkować. A to oznacza, że potrzebujemy do tego odpowiednich akcesoriów, które pozwolą nam wykonać tą czynność w taki sposób, żeby ciasto było rozwałkowane równo, na taką samą grubość na całej powierzchni i jednocześnie nie powinno to od nas wymagać specjalnych umiejętności czy siły. Dlatego też, tak ważne jest to, aby zobaczyć jakie wałki mamy do wyboru, bo tylko wówczas będziemy mogli wybrać ten, który najlepiej będzie się sprawdzał w naszej kuchni.

Wałki do ciasta – zazwyczaj wybieramy drewniane

W większości kuchni spotkamy się z wałkami drewnianymi. Są one tanie, ekologiczne, a do tego mają właściwości antybakteryjne. Co więcej, używane są od wielu lat, znamy je od pokoleń i niejednokrotnie kojarzą nam się z mamą czy z babcią wałkującą ciasto. Jednak warto wiedzieć, że wałek drewniany, to nie jedyne na co możemy się zdecydować. Tak naprawdę możemy również wybrać wałek silikonowy. Ten będzie bardzo lekki, dodatkowo będziemy mieli pewność, że ciasto nie będzie do niego przywierało. Poza tym możemy go wybrać w różnych kolorach, a to oznacza, że dzięki niemu nasza kuchnia stanie się weselsza. Takie wałki zazwyczaj mają też regulowane uchwyty, a to sprawia, że wałkowanie nimi jest prostsze i wygodniejsze.

Inne wałki do ciast

Jeśli szukamy jeszcze czegoś innego, to do wyboru będziemy mieć wałek ze stali. One najczęściej są wykorzystywane w dobrych restauracjach. Dzięki specjalnej powłoce ciasto do nich nie przywiera, nawet jeśli nie smaruje się go mąką. Są sterylne i łatwo je utrzymać w czystości, więc świetnie sprawdzą się również w naszej kuchni. No i jeszcze możemy wykorzystać wałek z tworzywa sztucznego. Lekki, dający się myć w zmywarce, dodatkowo tani i antybakteryjny. Spokojnie możemy się przyjrzeć tym różnym propozycjom, porównać je i zdecydować, który nam bardziej odpowiada. Warto też wiedzieć, że wałki mogą różnić się między sobą nie tylko materiałem z którego będą wykonane. Mogą się różnić także wielkością. Mamy możliwość kupienia długiego wałka do wyrabiania ciasta, ale możemy także kupić malutki wałek z długą rączką, który idealnie będzie się nadawał do rozwałkowywania ciasta na pizzę, które będzie wyłożone już na odpowiednią blachę. Tak naprawdę warto każdy z wałków wziąć do ręki i sprawdzić czy odpowiada nam jego waga i wygląd.