Stolnica drewniana czy silikonowa? – która będzie najlepsza?

Nie ma znaczenia jak często wyrabiamy ciasto, nawet jeśli dzieje się to tylko kilka razy w roku, to i tak warto mieć odpowiednie miejsce, aby to robić. A to oznacza, że do wyrabiania ciasta powinniśmy zainwestować w stolnicę. Nie tylko będziemy mieli miejsce, w którym będziemy mogli ze sobą zagnieść wszystkie składniki, ale również będziemy mogli na niej spokojnie to ciasto pokroić, nie martwiąc się, że zniszczymy stół. Ale jaką stolnicę powinniśmy wybrać, aby mieć pewność, że będziemy z niej zadowoleni.

Stolnice drewniane

Przede wszystkim warto wiedzieć, że bardzo popularne są stolnice wykonane z drewna. Może to być buk, topola, klon czy lipa.

Najważniejsze tutaj będzie to, aby taka stolnica została odpowiednio zabezpieczona przed pierwszym użyciem poprzez jej zaimpregnowanie. W przeciwnym razie będzie wchłaniała wodę, a co się z tym wiąże, z biegiem czasu dojdzie do jej zniszczenia i już nie będziemy mogli z niej korzystać. Warto wiedzieć, że taka stolnica z trzech stron posiada wyższe brzegi, dzięki czemu mamy pewność, że nic nie będzie nam z niej spadało, a zagniecenie ciasta będzie znacznie łatwiejsze. Mogą one mieć różne rozmiary, jednak zazwyczaj zabierają dość dużo miejsca.

Stolnica silikonowa – jaka stolnica silikonowa najlepsza?

Jeżeli nie mamy tyle miejsca, aby trzymać stolnicę drewnianą, to warto się zastanowić, czy nie będzie dla nas lepsza stolnica silikonowa. Przede wszystkim jeśli nie będziemy jej używać, to bez problemów będziemy mogli ją zwinąć w rulon i schować do szuflady, albo szafy.